Agro Protection Plan Verzekeringen / Agro Protection Plan Assurance

AG en Hagelunie slaan handen in elkaar voor brede weersverzekering

Voor die brede weersverzekering werken we samen met Hagelunie, een vooraanstaande Nederlandse verzekeraar die gespecialiseerd is in gewasverzekeringen.

Brede weersverzekering?

De laatste jaren leidde de klimaatverandering steeds vaker tot hevige onweders, rukwinden en hagelbuien of net lange periodes van extreme droogte. Land- en tuinbouwers zagen door die extreme weersomstandigheden steeds vaker (een deel van) hun oogst verloren gaan. Tot voor kort konden ze in zo'n geval een beroep doen op het Rampenfonds van de regionale overheden voor een vergoeding.

Op 1 januari 2020 verandert het Vlaamse systeem en moeten landbouwers, voor schade aan hun gewassen door extreme weersomstandigheden, zelf een door de overheid erkende brede weersverzekering afsluiten. De Vlaamse overheid kent de landbouwers een subsidie toe van 65 % van de premie om die verzekering af te sluiten.

De landbouwers met teelten in Vlaanderen die via zo'n verzekering minstens 25 % van hun landbouwareaal verzekeren kunnen voorlopig nog een beroep doen op een tussenkomst van het rampenfonds, maar alleen voor de niet-verzekerde teelten.

Voor landbouwers met teelten in Walloniƫ verandert er voorlopig niets. Zij kunnen een beroep blijven doen op het Waalse rampenfonds voor schade als gevolg van ongunstige weersomstandigheden.